Canon G10 – excelent pentru profesionişti şi avansaţi

Last Updated on 24/09/2021 by Radu Grozescu

Canon G10 a fost înlocuit în repetate rânduri de aparate din ce în ce mai performante. Modelul „actual” ar putea fi considerat Canon G5x II.

Canon G10 este un aparat compact de top care dispune de practic toate reglajele prezente pe DSLR-uri, inclusiv compatibilitatea cu sistemul de flash-uri wireless dedicat Canon.

Calitatea construcţiei şi finisării este fără egal în clasa sa, iar utilizarea este mult uşurată de multitudinea de reglaje externe prezente pe cameră. Calitatea imaginii este de nivel profesional astfel că poate fi folosit în cele mai diverse scopuri.

Datorită formei sale de aparat compact, factorul de intimidare este foarte redus deci poate fi folosit pentru obţinerea de imagini profesionale în situaţii în care nu este indicată sau dorită folosirea unui DSLR.

Astfel, Canon G10 reprezintă o alegere excelentă ca a doua cameră pentru profesionişti şi avansaţi pentru că ei vor putea obţine imagini de o calitate profesională în multe situaţii fotografice.

G10 poate fi o excelentă cameră de back-up care ocupă foarte puţin loc în geantă, o cameră pentru fotografii de vacanţă şi pentru orice situaţie în care fie nu doriţi să transportaţi trusa DSLR sau nu ar fi bine să scoateţi un asemenea aparat la vedere.

De ce doar pentru profesionişti şi avansaţi ?

  • pentru că este un aparat complex care necesită cunoştinţe serioase de fotografie pentru a-l “exploata” cum se cuvine.
  • preţul, deşi în deplină concordanţă cu calităţile sale şi cu avantajele pe care le poate oferi în mâinile unui fotograf avansat, poate acoperi totuşi cu uşurinţă costul unui kit abordabil DSLR.

În acest moment Canon G10 este modelul de vârf al camerelor compacte de la Canon. Lista completă de specificaţii şi nenumărate review-uri sunt uşor de găsit pe Internet, astfel că aici voi expune doar câteva consideraţii despre calităţile acestui aparat.

Design-ul şi construcţia

Este suficient să-l vedeţi, iar dacă îl luaţi în mână, cu atât mai mult îl veţi dori instantaneu.

Design-ul este o rafinare a celui folosit la camerele anterioare Canon G7 şi G9, realizat în stil retro, cu butoane şi rotiţe pentru funcţiile cel mai des accesate.

Calitatea construcţiei este impecabilă, cu o folosire pe scară largă a metalului atât la carcasă cât şi la butoane şi la elementele de comandă.

Finisarea aminteşte de perioada de glorie a aparatelor pe film iar impresia generală este de aparat “rangefinder” din anii ’70, amplificată de vizorul mai mare faţa de modelele anterioare.

Datorită construcţiei de cea mai bună calitate, aparatul este destul de greu (350g) iar dimensiunile sale îl fac mai dificil de purtat într-un buzunar obişnuit, dar încape într-un buzunar mai mare sau în orice fel de geantă.

Obiectivul şi captorul

Obiectivul are o plajă echivalentă cu 28-140mm, deci acoperă focalele cel mai des folosite în fotografia generală, cu o luminozitate de 2.8-4.5, foarte bună pentru un aparat compact, ba chiar mai bună decât la majoritatea obiectivelor de kit livrate cu DSLR-urile abordabile.

Calitatea optică este superlativă, diafragma optimă fiind la aprox. o treaptă faţă de deschiderea maximă, ceea ce duce la posibilitatea de a obţine imagini excepţionale la diafragme destul de deschise, facilitând utilizarea din plin a luminii existente. Datorită captorului de dimensiuni relativ mici, profunzimea va fi suficientă chiar la diafragme deschise.

Sistemul de stabilizare a imaginii este bazat pe obiectiv şi este cel mai performant realizat de Canon în clasa compact, ducând la menţinerea calităţilor obiectivului chiar la fotografierea din mână cu timpi de expunere mai lungi decât ar trebui.

Captorul este cel mai mare folosit de Canon la aparate din clasa compactă, un CCD de 1/1.7″ cu 14,7 milioane de pixeli, generând imagini de 4416x 3312 pixeli, echivalent cu 28 x 37cm la 300 dpi, deci un format A3 sau o dublă pagină de revistă se vor printa la aproximativ 250 dpi.

Combinaţia obiectiv + captor + stabilizare + procesarea semnalului este de top, permiţând performanţe incredibile în cazul fotografierii în lumina de bună calitate folosind sensibilităţi mici.

Michael Reichmann a publicat la Luminous landscape un articol în care compară imagini de peisaj realizate cu Canon G10 cu altele realizate cu camere digitale de format mediu, obţinând rezultate surprinzătoare în cazul printurilor de format A3.

Vizorul, ecranul LCD

Atât vizorul extern cât şi ecranul LCD au fost semnificativ îmbunătăţite faţă de modelele anterioare G7 şi G9 deci sunt mai uşor şi mai plăcut de utilizat.

Vizorul este foarte util când dorim să încadrăm foarte rapid un subiect, de mare folos în cazul fotografiei de stradă, unde nu avem nevoie de o precizie deosebită a încadrării la marginile cadrului, în cazul în care fotografiem în plin soare sau când dorim să economisim bateria.

Specificaţii interesante

Canon G10 dispune de majoritatea reglajelor şi setărilor prezente pe aparatele DSLR, incluzând expunere manuală, AF cu diverse rafinamente dar şi focalizare manuală, balans de alb manual pe lângă setările obişnuite, posibilitatea de a ajusta contrastul, saturaţia, sharpness-ul.

Mai mult, G10 este una din puţinele camere din categoria compact cu care se poate folosi într-adevăr formatul RAW deoarece există un buffer dedicat şi aparatul este suficient de rapid la scrierea pe card.

Utilizarea formatului RAW deschide posibilităţi interesante pentru utilizatorii serioşi care doresc să obţină calitatea maximă pe care o poate furniza aparatul.

Utilizarea

Canon G10 este un aparat menit pentru o utilizare rapidă şi instinctivă odată ce v-aţi obişnuit cu el.

Majoritatea reglajelor frecvente sunt pe butoane externe, deci accesul în meniuri este necesar doar pentru setările mai obscure care nu trebuie făcute în timpul fotografierii.

Exista reglaj extern inclusiv pentru corecţia de expunere, ceea ce facilitatează enorm obţinerea de imagini de cea mai bună calitate, mai ales că în cazul folosirii ecranului LCD pentru vizare se poate suprapune o histogramă care ne arată în timp real efectul diverselor moduri de expunere şi al corecţiilor aplicate.

Priza aparatului este mult îmbunătăţită faţă de modelele anterioare, prin utilizarea unui grip mai mare care face ca aparatul să se potrivească mai bine în mână.

Flash-uri

Pe lângă flash-ul intern care dispune inclusiv de mod manual în trepte şi de corecţie de expunere separată de cea generală, Canon G10 are şi o patină pentru flash-uri externe, compatibilă cu flash-urile Canon.

Astfel, posesorii de flash-uri Canon le pot folosi inclusiv în E-TTL II pe G10 pentru iluminarea creativă a subiectului.

Mai mult, G10 este compatibil cu sistemul wireless dedicat Canon, iar prin folosirea transmiterului Canon ST-E2 sau a unui flash dedicat ca Master se pot crea scheme de iluminare complexe.

Dacă nu aveţi flash-uri Canon, o soluţie interesantă şi foarte abordabilă pentru G10 sunt flash-urile Nissin, dintre care modelul Nissin 622 se poate dovedi suficient de flexibil pentru o multitudine de scopuri, chiar dacă dimensiunile sale le depăşesc uşor pe cele ale aparatului.


4 thoughts on “Canon G10 – excelent pentru profesionişti şi avansaţi

  1. Radu Grozescu Post author

    Nu direct din aparat. Dar puteti in prelucrare sa faceti ca orice vreti. Unele aparate permit culori selective, la prelucrarea in aparat.

  2. Iulia

    Buna ziua,
    Am primit si eu un astefl de aparat care abea acum am aflat cate de bun este imi place foarte mult sa fac fotografii si acuma m-am inscris la un curs de arta fotografica.Sunt interesata sa aflu daca aparatul Canon G10 face poza jumate alb negru-jumate colo.

  3. mitroi oana

    Buna ziua,am primit cadou un astfel de aparat in 2008 ,pe care sincer ,din diverse motive printre care si faptul ca nu sunt foarte cunoscatoare in ale fotografiei, nu l-am folosit la capacitatea lui maxima,dar care la momentul actual are o problema…ii apare pe ecran in momentul fotografierii in interior niste linii fine orizontale care ramin si in momentul descarcarii acestor poze.Mentionez faptul ca aparatul nu are garantie decit de 1 an.Ce ma sfatuiti sa fac…este cumva din vreo setare?

Leave a Reply