Manfrotto 410 – cap de trepied micrometric

cap de trepied Manfrotto 410Capul micrometric Manfrotto 410 este excelent pentru aplicaţiile care necesită o aliniere foarte precisă a aparatului: arhitectură, interioare, produse, still life şi orice alte subiecte statice.

Alinierea precisă derivă din faptul ca mişcarea aparatului se realizează independent pe trei axe, deci dacă este necesară o aliniere în plan orizontal aceasta nu afecteaza şi celelalte planuri (similar cu capetele 3D clasice).

În plus faţă de acestea, şuruburile micrometrice folosite nu permit mişcarea aparatului după realizarea reglajelor, problema principală a capetelor 3D.

Ca idee despre precizia acestui cap micrometric, o tura completă de şurub (360 grade) determină o mişcare de 7,5 grade a aparatului.

 

Capul micrometric Manfrotto 410 dispune de o plăcuţă de cuplare rapidă (quick release plate), Manfrotto 410PL care facilitează detaşarea camerei pentru găsirea noilor poziţii de fotografiere fără a fi necesară deplasarea trepiedului.

Pentru fotografierea pe orizontală există o bulă de nivel care facilitează obţinerea unei foarte bune poziţii orizontale a camerei.

Pentru rezultate optime, montaţi capul Manfrotto 410 pe trepiede de dimensiuni medii, cât mai rigide, de genul Manfrotto 055.

Eu îl folosesc în studio la fotografierea de produse, deoarece permite o aliniere extrem de precisă, imposibil de atins cu alte sisteme de capete de trepied, aliniere care este critică în special la fotografierea de obiecte foarte mici, cum sunt bijuteriile.

De asemenea, îl iau în teren la fotografia de arhitectură, unde este extrem de util la alinierea precisă a verticalelor, altfel foarte dificilă în cazul utilizării obiectivelor superangulare.

Cu toate că are posibilitatea de decuplare a şuruburilor micrometrice pentru mişcări rapide ale camerei, este mai puţin recomandat pentru cazurile în care este necesară o mişcare rapidă a aparatului: portrete, wildlife şi orice aplicaţii unde subiectul se poate mişca sau deplasa în cadru şi în afara acestuia, construcţia acestui cap nepermiţând urmărirea subiectelor în mişcare.

Îmbunătăţiri pe care le aşteptăm la următoarea revizie:
– bulă de nivel pentru poziţia verticală a aparatului.
– un cadru L (L bracket) pentru standardul RC 04 pentru o fotografiere mai comodă cu camera în poziţie verticală.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.