Nikon 18-70 – un zoom standard de utilizare generală

Last Updated on 24/09/2021 by Radu Grozescu

L.E. Nikon 18-70 a fost un obiectiv extrem de interesant deoarece a oferit o plajă de focale foarte tentantă utilizatorilor de aparate crop într-o perioadă când obiectivele dedicate erau foarte puține. Urmașul său este Nikon 16-85/3.5-5.6 VR care acum are și o variantă „de lux” Nikon 16-80/2.8-4.0.

Obiectivul Nikon AF-S NIKKOR 18-70mm 1:3.5-4.5G ED DX şi-a făcut apariţia ca obiectiv de kit pentru aparatul Nikon D70 şi şi-a continuat cariera pe D70s. Ulterior a fost oferit şi separat iar datorită calităţilor sale este folosit de mulţi fotografi amatori şi chiar de profesionişti.

În ciuda răspândirii pe piaţă datorită popularităţii aparatului Nikon D70, acest obiectiv este de multe ori trecut cu vederea de către utilizatorii de camere digitale şi de multe ori este vândut de către posesorii de kit-uri în favoarea diferitor altor zoom-uri, după gustul posesorului. Pot doar presupune că în multe cazuri, proaspătul posesor de kit digital nu este încă familiarizat cu zoom-urile pentru aparate reflex, ci mai mult cu cele existente pe aparatele compact sau bridge folosite anterior noii achiziţii.

Dar Nikon 18-70 nu este un zoom ieftin, de kit, şi ar trebui să fie luat în serios înainte de a lua decizia de a-l schimba. Bineînţeles, îi înţeleg pe fotografii care preferă un Nikon 17-55/2.8 DX în locul său, dar în acest caz sporul de calitate vine la un preţ de 3 ori mai mare.

Nikon 18-70 – specificaţii:

  • 15 elemente în 13 groupe, (3 lentile ED şi una asferică)
  • Unghiul de cuprindere: 76° – 25°50′
  • Lamele de diafragmă: 7 (rotunjite)
  • 73 mm x 75.5 mm, greutate 390 g
  • Distanţa minimă de focalizare 0.38m
  • Scara maximă de reproducere 1/6.2
  • Diafragma minimă 22-29
  • Accesorii livrate: capac obiectiv 67mm LC-67, capac montura LF1, husa de protecţie CL-0915, parasolar HB-32

Acoperă o plajă foarte folositoare de distanţe focale, pe camere dSLR Nikon şi Fuji echivalează cu 28-105 mm pe full frame. Obiectivul este livrat cu un parasolar dedicat, HB-32, care poate fi montat şi în poziţie inversată pentru transport. Datorită lungimii sale modeste, prefer să îl ţin permanent montat în pozitia normală.

Capacul obiectivului este modelul care poate fi scos cu uşurinţă şi cu parasolarul montat. Singura problemă este ca foloseşte un filet de filtre destul de rar în gama Nikon, 67mm, deci poate va trebui să achizitionaţi un filtru de polarizare special pentru el, dar filtrele de 67mm nu sunt excesiv de scumpe. Personal, nu recomand folosirea permanentă a filtrelor UV, dar aceasta este o hotărâre care vă aparţine.

Nikon 18-70 – construcţie:

Obiectivul Nikon 18-70/3.5-4.5 AFS DX arată extrem de asemănător cu Nikon 24-85/3.5-4.5 AFS construit pentru aparatele cu film. Calitatea construcţiei este suficient de bună pentru o utilizare normală, dar ar fi înţelept să încercaţi să-l tratati cât mai bine.

Obiectivul se extinde către pozitia de 70mm. Montura are o garnitură de cauciuc pentru a împiedica pătrunderea prafului şi a apei în condiţii meteo nefavorabile. Montura este de metal, iar obiectivul fiind AFS dispune de toate contactele electrice dar nu şi de legătura mecanica pentru AF.

Obiectivul nu aparţine în mod clar liniei profesionale Nikon, dar este suficient de bun pentru a fi folosit profesional în foarte multe cazuri. Este livrat cu o husă moale de protecţie, dar în mod normal acest obiectiv va petrece o bună parte din timp montat pe cameră.

Nikon 18-70 – utilizare:

Autofocus-ul este rapid, şi datorită faptului ca obiectivul beneficiază de tehnologia AF-S focalizarea poate fi ajustata manual în orice moment. Parasolarul este eficient, dar dacă aveţi soarele în cadru sau în imediata sa apropiere este bine să fiţi prudenţi, datorită numărului mare de lentile obiectivul are tendinţa de voal şi/sau de aparitie a imaginilor parazite.

Obiectivul Nikon 18-70 este foarte versatil pentru fotografia de eveniment, deoarece acoperă o plaja de distanţe focale echivalentă cu 28-105mm. Aceasta permite de la fotografierea grupurilor în interior până la realizarea de portrete de la o distanţa care să nu incomodeze subiectul. Este adevărat că nu este un zoom cu luminozitatea 2.8, dar în majoritatea cazurilor veţi fotografia oricum la diafragma cel puţin 5.6 pentru a obţine profunzimea de câmp necesară.

Dacă doriţi să îmbinaţi avantajele versatilităţii cu luminozitatea, adăugaţi un obiectiv Nikon 50/1.8 care vă va oferi o calitate foarte bună de la 2.8 şi o distanţă focală foarte potrivită pentru fotografiile în lumina ambiantă la un preţ foarte abordabil. La 18mm, zoom-ul Nikon 18-70 are luminozitatea de 3.5 şi datorită focalei scurte veţi putea realiza expuneri suficient de lungi fotografiind din mână.

O aplicaţie (neaşteptată) pentru obiectivul Nikon 18-70 este fotografia de produs, în special când un mare număr de produse de dimensiuni foarte diferite trebuie fotografiate într-un interval scurt de timp, iar zoom-ul este foarte versatil. Obiectivul Nikon 18-70 oferă o calitate excelentă la 70mm la distanţe mici chiar şi la diafragma 16 iar la distanţa minimă de punere la punct acoperă un câmp de aprox. 8x12cm ceea ce îl face foarte versatil pentru fotografierea subiectelor de mici dimensiuni.

Bineînţeles că nu concurează cu un Nikon 60/2.8 micro, dar când viteza şi flexibilitatea sunt importante rezultatele sunt peste aşteptări.

În cazul fotografiei de interioare sau arhitectură se poate observa o distorsiune vizibilă la 18mm. Distorsiunea este neregulată (moustache) şi este observabilă doar în cazul în care apar linii drepte în cadru la o anumită distanţă de marginile cadrului. În cazul fotografiei de evenimente, această distorsiune este practic invizibilă. Distorsiunea se poate corecta cu succes cu Panorama Tools dacă aveţi coeficienţii corecţi, cu PTLens sau alte programe dedicate.

Obiective complementare:

Fiind atât de versatil, obiectivul Nikon 18-70 poate fi folosit singur pentru o largă gamă de subiecte: evenimente, nunţi, călătorii, vacante, fotografie de aproape, sau în combinaţie cu alte obiective:

  • Nikon 18-70/3.5-4.5 + Nikon 50/1.8 – ideal pentru evenimente sociale, nunţi, fotografii în lumina existentă, portrete.
  • Nikon 18-70/3.5-4.5 + 70-300 – un kit mic şi uşor pentru o gamă largă de subiecte
  • Nikon 18-70/3.5-4.5 + Nikon 80-200/2.8 + Nikon 50/1.8 – un kit versatil pentru lucrări mai pretentioase.

Nikon 18-70 – concluzie:

Obiectivul Nikon 18-70 este extrem de versatil şi oferă o foarte bună calitate optică pentru majoritatea subiectelor curente. De fapt, când doresc să iau minimum de echipament, Nikon 18-70 şi Nikon 80-200/2.8 formează o trusă cu care pot aborda cele mai multe lucrări.

Mai mult, dacă ar trebui să plec undeva cu un singur obiectiv fără să ştiu ce subiecte trebuie fotografiate, acesta ar fi un Nikon 18-70.


17 thoughts on “Nikon 18-70 – un zoom standard de utilizare generală

  1. Radu Grozescu Post author

    În perioada respectivă l-am folosit ca obiectiv principal în fotografia comercială și am fost foarte mulțumit.
    Totuși, atunci DSLR-urile aveau 6-10 megapixeli, iar cele actuale au ajuns la 24 Mp, deci captorul va fi mai pretențios.
    Este deci posibil să se observe mai bine eventualele imperfecțiuni ale oricărui obiectiv.

  2. Mihai Andrei

    Toate bune si frumoase, un obiect versatil, etc, etc..Dar nu spune nimeni ce e mai important pentru un obiectiv…18-70 este un obiectiv sharp sau ba??Multumesc..

  3. daniel

    Am o intrebare, credeti ca diferenta de pret intre 18-70 si 16-85 VR este justificata? Este cu atat mai bun 16-85 VR pentru a merita aprox 700 lei mai mult? (asta in variata SH)
    Multumesc!

  4. Ioan Stoenică

    Am acest obiectiv de 3 ani, pe D90 – si il folosesc in fotografia de peisaj. L-am folosit ca unic obiectiv in toata aceasta perioada (de un an am si un 55-200, pe care-l folosesc insa rar).

    Review-ul acesta e foarte corect, am gasit in el detalii pe care le-am constatat si eu folosind obiectivul (gen fantome cand soarele e aproape de cadru, sau inclinarea copacilor la 18mm, la marginea cadrului). Si aprecierile nu sunt gratuite, obiectivul chiar e superior altor obiective de kitt.

    Eu am fost si inca sunt super multumit de acest obiectiv si ma surprinde ca nu prea se mai gaseste de cumparat (mi se pare ca e scos din fabricatie?). Singura problema pe care am avut-o a fost cu inelul de zoom, care s-a largit. In rest – focus rapid, culori foarte frumoase, contrast bun in majoritatea situatiilor. Un minus ar fi lipsa vr-ului. Seara in lumina slaba un 18-105mm face fata mai bine.

    Imagini facute cu acest obiectiv, aici:

    https://picasaweb.google.com/107524476304789170667/RomaniaDincoloDeSoseleAlbumul100?authuser=0&feat=directlink

  5. Dobrota Cristian

    Multumesc mult, am o camera amenajata in acest scop sa-i spune-m studio 25 m, nu sunt altii fotografii in zona. Iluminarea cu celule optice este deosebita si o sa o aplic. Nikon D3100 accepta coamanda la distanta doar manuala prin cablu. Am facut 400-500 cadre cu 18-55mm si mi-au iesit foarte bine (chiar neasteptat de bine) doar cu blitzul aparatului . Urmand indicatiile primite o sa scot poze minunate. O sa ma orientez in timp catre 18-105mm/18-70mm care este si ieftin. Plec la mare in August cu 3 modele ,sper sa fac poze frumoase pentru un incepator. Multumesc mult de tot. O sa urmaresc sa vin la un curs pe care il tineti cit mai curind.

  6. Radu Grozescu Post author

    18-55 e foarte bun pentru inceput, poate e bine sa va luati intai ceva pentru iluminare. Obiective sunt foarte multe, dar la ce aveti de facut acum luminile o sa va foloseasca mai mult.

    Cel mai comod se lucreaza cu flash-uri. Ideal ar fi doua flash-uri dedicate, stative si umbrele. Problema este ca aparatul dumneavaostra nu comanda flash-uri prin sistemul wireless Nikon CLS care e foarte comod de folosit. O solutie mai accesibila ar fi folosirea a doua flash-uri accesibile declansate cu celule optice (dar sistemul merge doar daca sunteti singurul fotograf din zona) sau prin radio (se gasesc acum sisteme la un pret suportabil).

    Poate va uitati la Nissin 622 mark II, cu acestea ar fi posibil sa faceti niste lucruri prin declansare optica.

    Subiectul e destul de vast, vedeti ca e un articol aici.

  7. Dobrota Cristian

    Am doar 18-55mm cu care vine in kit. Sunt la inceput de drum. Deci sa inteleg ca 18-105 este cel mai adecvat pentru acest gen de lucrarii? Atunci este minunat voi urmari sa-l cumpar. Deasemeni ce imi mai recomandati ca obiective pt lucrari mai compexe pe viitor daca exista? Ce sistem de iluminare imi recomandati?. Exista un Kit Studio mobil (sa-l pot folosi in diverse locatii) pentru asa ceva ? Cu umbrele,blitzuri adecvate mai ieftine? Oricum multumesc mult. Cristian.

  8. Radu Grozescu Post author

    Nu mi-ati spus ce obiective aveti acum. Ca o solutie economica si versatila, v-as recomanda Nikon 18-105, foarte potrivit pentru majoritatea subiectelor.

    Pentru modeling oricum va veti folosi de lumini suplimentare, asa ca luminozitatea mai redusa nu va pune probleme. Chiar daca ati avea obiective mai luminoase, oricum veti inchide diafragma deoarece aveti nevoie de profunzime in multe dintre imagini.

  9. Dobrota Cristian

    Buna, am o mare rugaminte la dvs. De curind mi-am cumparat un Nikon D3100 si doresc sa stiu ce obiective imi recomandati pentru a lua primplanuri frumoase fotomodele videochat, pozele se fac in studio-ul firmei, in camera de chat si deasemeni in vacante la mare sau la munte in diverse locatii. Camerele nu sunt extrem de luminoase si mam hotarit sa cumpar anumite sisteme de iluminare. Dar nu stiu ce obiective ar fi cele mai potrivite, ca sa nu arunc bani pe orce la asemenea evenimente,modeling ,chiar zile de nastere,botezuri. Am nevoie de un kit bun format din 2-3 obiective cu care sa-mi fac treaba profesionist fara probleme. Multumesc .

  10. Radu Grozescu Post author

    Dacă obiectivul e în stare bună, luaţi-l. L-am folosit câţiva ani ca obiectiv principal şi a mers foarte bine. Nikon 16-85 e superior la construcţie, calitate optică, VR, dar 18-70 rămâne şi astăzi un obiectiv foarte capabil.

  11. Cristi

    Buna ziua,

    Intrebare, sper nu deplasata, obiectivele foto sunt concepute sa dea randamentul maxim pentru o anumita marime a senzorului? Adica, daca obiectivul de fata a aparut cand camera lansata pe piata avea 6 mp, poate sa fie la fel de bun si pe 12 mp (nikon D90)?
    Daca nu ar fi nicio problema, eu as lua un astfel de obiectiv SH, pret aproximativ 600 lei, in detrimentul unui 16-85 nou, pret 2300 lei. Ma gandesc ca diferenta de calitate dintre ele nu ar fi mare (nu ma intereseaza VR si nici cei doi mm in plus la capatul wide) si as pastra diferenta de 1700 lei pentru un blitz si un obiectiv luminos gen 35 1,8.

    multumesc pentru rabdare si lumina placuta va doresc,
    Cristi

  12. Pingback: vand obiectiv Nikon 18-70 AF-S - Craiova Forum

  13. Radu Grozescu

    18-105 este foate tentant din punct de vedere al caracteristicilor, dar din păcate nu l-am folosit, deci nu pot oferi o părere avizată. 18-70 nu se mai găseşte nou, doar SH, ceea ce este o altă problemă.

  14. Ciprian Palici

    Stiu ca acest post este destul de vechi dar am si aici o nelamurire la care as dori sfatul unui specialist, 18-70 avand in vedere ca este un obiectiv destul de vechi nu este mai slab oare decat un 18-105 care vine ca si obiectiv de kit pe D90 in momentul de fata? (stiu ca este mai ok ca si constructie iar unii zic ca si optica ar fi mai buna pe 18-70, in schimb 18-105 este mai nou, are stabilizare plus ceva zoom in plus)

Leave a Reply