Dropbox pentru fotografi

Last Updated on 29/11/2020 by Radu Grozescu

Dropbox este un sistem de back-up online care permite stocarea, sincronizarea între computere, galerii foto rapide, acces la fişiere de pe orice computer legat la Internet, colaborare cu prietenii şi colegii la proiecte comune. Este gratuit în limita a 2GB de stocare.

Dropbox este compatibil cu Windows, Mac, Linux, iPhone, iPad, Android, Blackberry, ceea ce face posibilă utilizarea lui de pe o multitudine de sisteme de operare.

Pentru activarea Dropbox este suficient să vă faceti un cont aici şi să descărcaţi un program care va fi instalat pe computerul pe care îl folosiţi. Stocarea până la 2 GB este gratuită, iar dacă vă înregistraţi folosind acest link obţineţi încă 250 MB în plus.

După instalare, programul configurează un folder Dropbox pe computer, toate fişierele din acel folder fiind în mod automat sincronizate cu serverul Dropbox.

Pentru securitatea datelor este bine să vă alegeţi o parolă sigură, suficient de lungă, dar pe care va trebui să o memoraţi cu uşurinţă. Pentru acces veţi avea nevoie doar de adresa de E-mail folosită la înregistrarea contului şi de această parolă.

Back-up automat:

Toate fişierele din folderul Dropbox vor fi automat copiate pe serverul Dropbox, cu condiţia să aveţi acces la Internet. Dacă nu aveţi acces, sincronizarea se va face automat în momentul în care vă legaţi din nou la Internet. Fişierele fiind permanent şi pe computerul vostru, nu este nevoie de acces permanent la Internet.

Astfel, fişierele cu adevărat importante vor fi protejate împotriva distrugerii în cazul unui accident cu computerul.

Sincronizare între computere:

Puteţi folosi Dropbox pentru sincronizarea fişierelor între mai multe computere, cum ar fi cel de la birou şi cel de acasă, sau între desktop şi laptop. Puteţi să vă configuraţi Dropbox pe oricâte computere, inclusiv cu sisteme de operare diferite, iar dacă acestea au acces la Internet veţi avea fişierele din folderul Dropbox sincronizate între toate computerele.

Este extrem de comod să aveţi acces la documentele de lucru atât la servici cât şi acasă de pe orice computer folosiţi.

Acces la fişiere de pe orice computer:

Vă puteţi accesa fişierele stocate în Dropbox de pe orice computer legat la Internet, folosind un simplu browser (Firefox, etc.) cu condiţia să ştiţi adresa de E-mail şi parola folosită la deschiderea contului.

Acestă facilitate este extrem de utilă pentru acces de oriunde la copiile actelor importante (pentru o securitate sporită le puteţi stoca într-o arhivă parolată) sau la orice alte documente. Astfel, nu este nevoie să configuraţi Dropbox pe computere nesigure pentru a vă accesa documentele în situaţii de urgenţă.

Shared folders:

Puteţi configura foldere comune cu membrii familiei sau cu prietenii, în care să stocaţi documente cu acces comun. Foarte potrivit pentru a da acces familiei la copiile actelor relevante sau pentru a colabora cu colegii la diverse proiecte, având acces rapid la aceleaşi documente.

Galerii foto rapide:

Vă puteţi publica fotografiile online foarte rapid prin copierea lor in folderul Photos din Dropbox iar galeria este generată automat, deci este foarte rapid şi simplu de utilizat. Pentru galerii separate e suficient să faceţi subfoldere în Photos. Dând click dreapta pe folder obţineţi link-ul galeriei pe care îl puteţi trimite celor interesaţi.

Fără link-ul respectiv galeria nu poate fi accesată, deci imaginile nu sunt atât de expuse publicului ca pe un site obişnuit.

Trimiterea de fişiere mari fără a bloca E-mail-ul:

Puteţi stoca fişiere, inclusiv arhive zip, în folderul Public din Dropbox. Dând click dreapta pe fişier obţineţi link-ul public pe care îl puteţi trimite celor interesaţi prin E-mail. Avantajul este că aceştia obţin acces doar la fişierul respectiv, nu în tot folderul.

După descărcare de către destinatar, fişierul poate fi şters pentru economisirea spaţiului. Foarte practic pentru a trimite ocazional fişiere mari. Pentru prieteni şi colaboratori puteţi folosi ”Shared folders” descrise mai sus.

Inserarea de imagini pe Forumuri:

Folderul Public poate fi folosit şi pentru a publica imagini pe Forumuri, este suficient să puneţi în mesaj link-ul public al unui jpeg depozitat acolo iar cititorii vor vedea imaginea respectivă.

Pentru a vă configura Dropbox, click aici.

Leave a Reply