Fuji S5 Pro – un DSLR pentru portrete, evenimente, nunţi

Last Updated on 24/09/2021 by Radu Grozescu

Fuji S5 pro a fost un aparat excelent la vremea sa, fiind bazat pe un DSLR Nikon D200 cu electronică Fuji, inclusiv un captor cu o tehnologie complet diferită de a captorilor Bayer.

După S5 pro, Fuji a renunțat complet la DSLR-uri, în prezent fiind foarte activi pe piața de aparate mirrorless, atât „crop” 1,5x (Fuji X) cât și pe zona de format mediu.

Fuji S5 Pro are câteva caracteristici unice prin care se adreseaza cu precădere fotografilor portretişti şi celor specializaţi în fotografia de nuntă şi evenimente. Acestea sunt gama dinamică extinsă, tonurile excepționale la portrete, jpeg-urile de bună calitate şi balansul Auto de alb performant.

Fuji S5 Pro - imagine din fata

Corpul este identic cu Nikon D200, beneficiind şi de majoritatea calităţilor acestui aparat: construcţie şi ergonomie la nivel (semi)profesional, corp metalic, AF performant, declanşare promtă, vizor luminos, posibilitatea de comanda a flash-urilor externe folosind flash-ul integrat în sistem Nikon CLS/AWB, sincron flash 1/250s.

Caracteristica cea mai interesantă a acestui aparat este captorul Fuji Super CCD optimizat pentru o gamă dinamică foarte mare, permiţând fotografierea subiectelor contraste fără pericolul de a arde zonele luminoase. Aceasta s-a obţinut prin utilizarea a jumătate din cei 12 milioane de pixeli la rezoluţie şi a celorlaţi la extinderea gamei dinamice.

Fuji S5 Pro - lateral

Datorită dispunerii pixelilor pe diagonale, spre deosebire de captorii clasici  unde sunt pe linii şi coloane, redarea detaliilor la acest Super CCD este similară cu a unui senzor de 9 MP, dar se comportă excelent în print, până la formate A3 şi chiar A2.

Gama dinamică extinsă face posibilă fotografierea în format jpeg în majoritatea cazurilor, imaginile având suficientă ”adâncime” pentru eventualele mici corecţii necesare. Astfel, am fotografiat exclusiv în jpeg la nunţi şi evenimente, folosind RAW doar la shooting-urile comerciale. Aceasta duce la o mare economie de timp la prelucrarea sutelor de imagini realizate la nunţi şi evenimente, prin eliminarea conversiei din RAW.

Fuji S5 Pro - spate

Pentru utilizarea formatului RAW, convertorul original Fuji HS-V3 este cel mai performant, chiar dacă este mai lent decât alte alternative universale gen Adobe Lightroom, ACR sau Aperture, oferind optimizarea redării detaliilor şi gamei coloristice. Softul dispune de un modul pentru fotografierea direct în computer.

O altă calitate importantă a aparatului este funcţionarea balansului de alb Auto în condiţii de lumină artificială şi/sau lumină amestecată, cu efecte net superioare majorităţii DSLR-urilor.

Fuji S5 Pro - panoul superior

Comportarea la sensibilităţi mari este rezonabil de bună, majoritatea imaginilor de interior din secţiunea http://www.radugrozescu.ro/reviste-actiune.html sunt făcute la 400 ISO şi au fost tipărite in reviste la dimensiuni între A4 şi A3. La evenimente în interior am folosit în majoritatea cazurilor 800 ISO, la nevoie 1600.

Preţul gamei dinamice extinse este o cadenţă de fotografiere foarte redusă, doar de 1,5 fps cu Wide Dynamic Range activată şi 3fps cu ea dezactivată, deci nu este recomandat pentru fotografia de sport sau de reportaj rapid unde este nevoie de rafală.

Obturatorul este similar cu cel de pe Nikon D200, cu 1/8000s şi sincron de flash la 1/250s. Fiind bazat pe Nikon D200, aparatul este compatibil cu gripul Nikon MB-D200.

Fuji S5 Pro - made in Japan

Concluzie

Pro:

Un aparat interesant datorită gamei dinamice excepţionale care permite inclusiv fotografierea mireselor în rochii albe în plin soare, care generează jpeg-uri de o calitate suficientă pentru a nu mai fi nevoie de RAW-uri la nunţi şi evenimente, cu un balans de alb Auto performant în cele mai multe situaţii dificile de iluminare.

Contra:

RAW-urile sunt mari iar cadenţa de fotografiere cu gama dinamică extinsă este mică.


12 thoughts on “Fuji S5 Pro – un DSLR pentru portrete, evenimente, nunţi

  1. Radu Grozescu Post author

    Fuji S5 este un aparat extrem de reusit, fiind bazat pe (semi) profesionalul Nikon D200. Deci, corpul aparatului, ergonomia, facilitatile, sunt foarte bune.

    Dar, daca la momentul aparitiei batea la calitate (in speta la sensibilitati mari) modelele Nikon, acum isi cam arata varsta. In plus, utilizarea cu succes a RAW-urilor presupune conversia cu softul Fuji, care nu e usor de gasit si nici nu e foarte productiv. Rezultatele sunt insa superioare celor pe care le puteti obtine cu alte softuri.

    Suntem totusi in 2012, avem DSLR-uri mult mai accesibile cu 16MP si comportare buna la sensibilitati mari, a aparut si Nikon D3200 (entry level la 24MP), asa ca e mai greu de recomandat Fuji S5, cu toate calitatile lui.

    Pentru cei care stiu ce fac, si pot sa tragă doar jpeg, si se multumesc cu imagini la o rezolutie de 12MP, cu o redare a detaliilor echivalentă cu aprox 10MP, Fuji S5 este în continuare foarte bun.

    Pentru cei aflati mai la început de drum, mai bine alegeti un Nikon nou.

  2. Sebesan Stefan

    Am vazut ca recomandati S5-ul pentru evenimente si nunti datorita gamei dinamice de culori.

    Sa inteleg ca in rest nu este un aparat reusit?

    D5100 este mai reusit decat S5? sau este mai ok D5100 datorita gamei largi de situatii in care poate fi folosit. Mie imi plac foarte mult portrele si as vrea incet incet sa ma indrept catre acea zona. De aceea intreb.

    Multumesc foarte mult pentru raspunsuri.

  3. Sebesan Stefan

    Vreau sa il folosesc ca pe un aparat daily use, la diverse petreceri pe unde merg, in concedii, etc. Vreau sa fie mai performant decat S9600 pe care il am, in special in lumina slaba. De aceea vreau sa pot schimba obiectivele pentru ca vreau sa imi iau obiectivul Nikon prime de 35mm f1.8G + obiectivul Tamron 17-50mm f/2.8 XR Di II LD VC IF Aspherical si un zoom la care nu m-am hotarat inca.

    Multumesc.

  4. Radu Grozescu Post author

    Depinde la ce vreti sa il folositi.

    Captorul din D5100 este mult mai modern, iar comportarea la sensibilitati mari este foarte bună. În plus, filmează.

    Fuji S5 este destul de vechi, dar corpul este superior lui D5100.

  5. Sebesan Stefan

    Buna ziua,

    Am posibilitatea sa cumpar acest aparat sau un Nikon D5100.

    Care credeti ca este mai ok?

    In acest moment am un Fuji S9600 de care sunt foarte incantat dar vreau sa trec pe DSLR.

    Multumesc.

  6. Radu Grozescu Post author

    Toate obiectivele de Full frame „merg” si pe aparatele DX, deci nu sunt probleme în această directie.

    Fuji S5 e un aparat grozav din punt de vedere al culorilor si gamei dinamice, excelent pentru portrete, inclusiv afara la soare 🙂

  7. ionel

    Am inteles ce spuneti, cred ca va referiti la diferenta de obiective FX si DX dar in acelasi timp ati specificat ca folositi un D700 care e un FX, merg obiectivele de pe D700 pe S5 Pro(din cate citesc in review_uri la S5, o lauda toata lumea dar mai inteleg ca e si o alternativa la vechiul D200)?

  8. Radu Grozescu Post author

    Ideal, aparatul de back-up nu este folosit niciodată 🙂

    Dar daca totusi este folosit, trebuie doar sa accepte obiectivele si flash-urile din dotare si sa fiti familiarizat cu el.

  9. ionel

    Buna ziua,
    Fiind un aparat de back_up in cazut dvs credeti ca in cazul meu, care detin un D700, s-ar preta mai bine achizitia lui ca back_up sau si D7000 poate fi o alternativa?

  10. Radu Grozescu Post author

    Sigur ca da, este complet compatibil cu toate obiectivele si cu sistemul de flash-uri Nikon CSL, iar flash-ul intern functioneaza si pe post de „Commander”.

  11. Emilian Joita

    Acest aparat este compatibil cu obiectivele Nokon (are aceeasi montura)?

Leave a Reply