Nikon 50/1.4 AF-D – cel mai accesibil obiectiv F:1.4 AF Nikon

Last Updated on 17/12/2020 by Radu Grozescu

Varianta actuală este Nikon 50/1.4 G, care are motor intern de focalizare dar nu mai are inel de diafragmă.

Nikon AF-D 50/1.4 la deschiderea maxima
Nikon AF-D 50/1.4 la 1.4

Ne aflăm în plină epocă a zoom-urilor, majoritatea utilizatorilor de aparate digitale fiind interesaţi de câţi “X” are zoom-ul de pe aparat.

Obiectivele fixe devin unelte specializate pentru domenii de nişă: luminozitate mare pentru fotografii în lumină existentă, macro, teleobiective puternice şi luminoase.

Un exemplu perfect pentru aceasta situaţie este Nikon 50/1.4 D, un obiectiv excelent pentru fotografierea în lumina existentă, în special în condiţii grele de iluminare. Mai mult, vă permite să vă bucuraţi de un obiectiv cu luminozitatea 1.4 la un preţ modic, sensibil mai mic decât cel al obiectivului Nikon 85/1.4.

Varianta prezentată aici este Nikon 50/1.4 AF-D, fără motor încorporat de focalizare.

În comparaţie cu un zoom “de kit” Nikon 18-55mm f/3.5-5.6, obiectivul Nikon 50/1.4 permite trecerea unei cantităţi de lumină de 16 ori mai mare, sunt 4 trepte de diafragmă între 1.4 şi 5.6.

Deci este posibil să fotografiaţi cu timpi de expunere de 16 ori mai scurţi în aceeaşi lumină, lucru extrem de important pentru fotografierea subiectelor în mişcare (inclusiv oameni) în lumină existentă.

De exemplu, într-o cameră iluminată normal cu becuri, la 800 ISO veţi avea să spunem 1/60s cu diafragma 1.4 sau 1/4s la diafragma 5.6. Dacă la 1/60s mai sunt şanse să obţineţi portrete clare, la 1/4s nici nu se mai pune problema de fotografiat subiecte în mişcare.

În afara de scurtarea dramatică a timpului de expunere, luminozitatea foarte mare a acestui obiectiv este foarte utilă pentru a obţine imagini cu subiectul principal clar pe un fundal (foarte) neclar, datorită profunzimii de câmp foarte mici caracteristică diafragmelor foarte deschise.

Pentru a evita dezamăgirile, nu uitaţi ca în cazul unui portret fotografiat de la distanţa de 2 metri, zona de profunzime la diafragma 1.4 este de aprox. 7.5 cm, iar la diafragma 2.0 de aprox. 10 cm, astfel că va fi nevoie de o punere la punct extrem de precisă, iar dacă reuşiţi veţi avea ochii clari iar părul şi umerii deja neclari.

Spre deosebire de Nikon 50/1.8 D care este un etalon de claritate la diafragmele medii (F4 şi mai închise), Nikon 50/1.4 permite obţinerea de imagini utilizabile de la diafragma 1.4 (cu condiţia ca focalizarea să fie extrem de precisă), iar de la diafragma 2.0, imaginile sunt surprinzător de clare. La diafragma 1.4 este vizibilă reducerea contrastului faţă de diafragmele mai închise dar aceasta poate fi de ajutor în condiţiile de iluminare foarte contrastă cum este lumina de scenă.


Construcţia obiectivului este net superioară celui de 50/1.8 iar la o comparaţie atentă se poate observa o diferenţă importantă între tratamentele lentilelor, 50/1.4 beneficiind de un tratament mai complex, similar lentilelor profesionale.

Pentru a menţine contrastul de care este capabil acest obiectiv este extrem de important să folosiţi un parasolar. Acesta va fi folositor şi pentru protejarea obiectivului de praf, picături de apă şi lovituri accidentale.

Un parasolar obişnuit de cauciuc de 52mm este suficient, şi pe lângă preţul scăzut are avantajul că se pliază pentru transport şi acceptă capacul obiectivului pe filetul adiţional deci nu trebuie să-l demontati când nu este în uz.

Nu vă lăsaţi neplacut impresionaţi de faptul că atât Nikon 50/1.4 cât şi Nikon 50/1.8 sunt “made în China”, obiectivele sunt suficient de robuste iar blocul optic este rigid, în sensul că lentilele nu se deplasează unele faţă de altele în timpul punerii la punct, ceea ce duce la constanţa în timp a performanţelor.

Nikon 50/1.4 vs. Nikon 50/1.8
Nikon 50/1.4 si Nikon 50/1.8

17 thoughts on “Nikon 50/1.4 AF-D – cel mai accesibil obiectiv F:1.4 AF Nikon

 1. diana

  Buna ziua ! Spuneti-mi va rog…e diferenta mare intre obiectivul 50 mm 1.8 D si obiectivul 1.8 G ? Se observa foarte mult diferenta legata de claritatea imaginii/luminozitate/bokeh? Multumesc !
  p.s. am un nikon 5100 si as vrea sa iau unul din aceste 2 obiective si nu stiu care s-ar potrivi mai bn (care ar fi mai bun) .

  Reply
  1. Radu Grozescu Post author

   50/1.8 D nu va face AF pe D5100, deci nu recomand achiziționarea.

   În plus, mie mi se pare că 50/1.8G e superior și optic variantei D.

   Reply
 2. Ovidiu Nagy

  Intre Nikon AF 50mm f/1.8 D , Nikon 50/1.4 AF-D si noul Nikon 50mm f/1.4 AF-S Silent Wave serie G care credeti ca ofera cel mai bun raport calitate / pret. Utilizarea in principui pt fotografia de eveniment( portrete de la 1,5 – 2 m, si closeup ). Va multumesc

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.