Nikon 50/1.8 D – cel mai economic obiectiv din gama Nikon

Last Updated on 24/09/2021 by Radu Grozescu

Nikon 50/1.8 D

L.E. Nikon 50/1.8D a fost urmat de Nikon 50/1.8 G în special din cauză că nu avea motor de focalizare integrat, deci nu ar fi funcționat AF pe DSLR-urile mai noi Entry și Entry-Mid level care nici ele nu au motor de focalizare în aparat.

Nikon 50/1.8 D a rămas foarte interesant pentru anumite aplicații deoarece este cel mai modern obiectiv Nikon 50/1.8 care are încă inel de diafragmă în timp ce varianta 50/1.8G nu îl mai are.

Nikon 50/1.8 G este și ceva mai bun optic la valorile deschise ale diafragmei.

Nikon 50/1.8 D este cel mai mic, uşor şi ieftin obiectiv Nikon. Este cunoscut şi pentru calitatea optică excelentă. Dacă vreţi să vedeţi ce “poate” aparatul vostru digital Nikon, acesta este obiectivul care trebuie folosit, diferenţa faţa de un zoom “consumer” fiind foarte vizibilă, iar la diafragmele medii, de la F4 în sus, poate fi considerat un etalon pentru calitatea optică.

Este un obiectiv normal pentru aparatele full frame, dar pe DX devine un obiectiv de portret, echivalent cu 75mm F 1.8. Datorită dimensiunilor mici este foarte potrivit atunci când nu vreţi să atrageţi prea mult atenţia, diferenţa de dimensiune faţa de un zoom de calitate este notabilă.

Luminozitatea mare este foarte utilă atât pentru fotografierea în lumiăa existentă cât şi pentru faptul că vă oferă o imagine foarte luminoasă, ceea ce facilitează atât încadrarea cât şi focalizarea manuală. Performanţele sistemului Auto Focus sunt de asemenea îmbunătăţite datorită luminozităţii mari.

Luminozitatea mare va va folosi şi atunci când veţi dori o mai bună separare de planuri datorită profunzimii mici la diafragma deschise, atât pentru portrete cât şi pentru naturi statice sau alte situaţii similare.

Cu toate că lentila frontală este destul de retrasă în corpul obiectivului, utilizarea unui parasolar este recomandată atât pentru menţinerea contrastului prin eliminarea luminii parazite cât şi pentru protecţia obiectivului de praf, ploaie, lovituri accidentale. Cele mai potrivite parasolare sunt cele de cauciuc, filetul de filtre este de 52mm.

Obiectivul Nikon 50/1.8 este foarte util folosit în tandem cu un zoom 3.5-4.5 (ex. Nikon 18-70/3.5-4.5) deoarece zoom-ul vă oferă flexibilitate în timp ce 50/1.8 vă oferă luminozitatea necesară pentru utilizări în lumina existentă şi/sau profunzime redusă.

Mai multe informaţii: F64 Studio


22 thoughts on “Nikon 50/1.8 D – cel mai economic obiectiv din gama Nikon

 1. Radu Grozescu Post author

  D90 este compatibil atât cu obiectivele AF-S cât și cu cele AF și AF-D deoarece are motor de focalizare în body.

 2. DEACONESCU NICOLAE

  Stimate Dle. Grozescu: Posed un aparat NIKON D90 si intentionez sa achizitionez un obiectiv NIKON 50/1,8 AF-S. Credeti ca sunt compatibile? Cu multumiri N.D

 3. Constantin

  Buna ziua,
  nu stiu daca mai raspundeti pe acest post, daca o faceti as vrea sa va rog sa-mi dati un sfat. Am D90/35f1.8/18-70/50-200 as vrea sa cumpar un fish-eye Samyang de 8 mm cu chip, trebuie sa renunt in schimb la unul din celelalte obiective(dpdv financiar) La care din ele sa renunt? Fotografia pentru mine este un hobby. In marea majoritate fac foto de natura (munte), close-up si acum vreau sa incerc foto urban. (bine..mai merg si pe la 4-5 nunti pe an)
  Punctul dvs de vedere atarna greu in decizia pe care trebuie sa o iau. Multumesc

 4. Dragos Pojan

  Da, am 18-105 si o sa incerc cu acesta sa vad cam ce ar insemna.
  Multumesc mult de raspuns.

 5. Radu Grozescu Post author

  Depinde de încadrare (bust/plan american/corp întreg) si de spatiul pe care îl aveti la dispozitie. Nu cumva aveti un 18-105 sau un 55-200 cu care puteti simula un obiectiv de 85mm să vedeti dacă vi se potriveste sau nu ?

 6. Dragos Pojan

  Am auzit si eu lucruri bune despre acest nikon 85 f 1.8. pe care vad ca il recomandati. Ma gandesc sa il cumpar pentru portrete, vreau insa sa fac si portrete indoor. Imi este putin teama sa nu fie focala prea mare pentru camerele obisnuite, avand in vedere ca eu am Nikon D7000, adica un aparat DX. Credeti ca este OK acest obiectiv sau sa merg pe cel de 50 mm f 1.8?
  Va multumesc.

 7. Bianca

  Am un nikon D3100 si vreau sa imi cumpar un obiectiv nou. Dar nu unul care are zoom puternic deoarece sunt pasionata de pozele portret , sa fac poze la oameni de la mici distante ( pozele le voi face mai mult afara) ce imi recomandati? am un buget pana in 2000 lei

 8. Radu Grozescu Post author

  Discutia e mai lungă, dar dintre cele două, as alege 16-85. Atentie, strict dintre cele două. Apoi, poate aruncati un ochi la Seminarul de aici.

 9. grigore emil

  Buna seara d-le Radu ! Daca se poate sa ma ajutati cu un sfat ( sunt incepator ). Am un aparat Nikon dslr D 60 cu obiectivul 18-55 , si vreau sa-mi achizitionez un obiectiv mai bun pentru fotografieri la nunti si un blitz nikon sb 600 . Imi puteti recomanda ceva ? e mai bun Nikon AF-S 55-200mm f/4-5.6 G ED DX VR sau Nikon AF-S 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR DX ? Va multumesc anticipat .

 10. Radu Grozescu Post author

  O alegere foarte bună. V-as recomanda 35/1.8 deoarece 50/1.8 pe DX e cam lung, doar dacă îl vreți pentru portrete. Aveti grijă, daca luati 50/1.8 să luati varianta AF-S ca sa focalizeze pe aparatul dumneavoastră.

 11. Ciprian Florian

  Buna ziua. Am un aparat nikon D40 + 18-55 + un blit nissin Di466 + 3 carduri de cate 2gb, pe care il folosesc la nunti mici. Va rog sa imi spuneti ar fi bune obiectivele acestea 18-105mm si 50mm f1,8 af-s sau ( 35mm f1,8 af-s )? 18-105mm il voi folosi pentru instantanee si 50mm f1,8 af-s sau ( 35mm f1,8 af-s ) pentu portrete. Am inteles ca 50mm devine pe D40 care este in format DX 75mm. Va multumesc mult. Stima.

 12. Teodor

  buna ziua. Ma intereseaza un zoom ieftin si bun pentru fashion si glamour outdoor ptr dslr Nikon in regim amator. Ce imi puteti recomanda ca echivalent al lui 70-200 /2.8 care este foarte scump si nu se merita ca nu fac bani din fotografie ci doar pt pasiune? nikkor 75-300/4.5 , nikkor 70-300 /4 G sau D, 80-200/4 ,sau tamron , sigma. Care ar fi cea mai buna alegere?

 13. Radu Grozescu

  Pentru a fotografia tot ce iti incanta ochiul poate ca un zoom ar fi mai de folos. Ce focale ? Asta e mai greu de raspuns, deoarece e posibil ca ochiul tau sa fie incantat de peisaje la distanta su portrete facute de la o oarecare departare, caz in care trebuie un tele, sau de scene mai apropiate, cand un zoom standard este mai folositor. Depinde si de ce ai acum si ce nemultumiri ai fata de dotarea actuala.

  Am mai spus-o, obiectivele se aleg dupa focala si luminozitate, nu dupa calitatea optica. Mai precis, nu conteaza care dintre 35 si 50 ar fi mai bun optic, ci ce focala va trebuie.

 14. George

  si eu as dori sa achizitionez unul din cele 2 mai sus amintite obiective…dar despre fotograful din mine ce pot sa zic decat ca e un iubitor de shapshot-uri, in sensul ca atunci cand se plimba pe strada sau in orice alt loc, are camera la el si pozeaza tot ceea ce ii incanta ochiul…daca nu ma inacadrez in aceste 2 obiective, va rog sa-mi sugerati un obiectiv care sa fie compatibil in tipul de meu de fotografiere….va multumesc, de asemenea tin sa precizez ca sunt posesorul unui d40x de la nikon…

 15. Radu Grozescu

  Alegerea între aceste obiective, în special pe D90 şi mai sus, se face pe baza focalei. Cel mai bine puneţi zoom-ul din dotare pe 35mm, faceţi o serie de imagini, apoi încercaţi pe 50mm. Vedeţi care vi se potriveşte mai mult. Pentru imagini în lumină existentă insuficientă, e posibil să aveţi mai mult succes cu 35-ul, datorită focalei ceva mai scurte şi profunzimii ceva mai mari, ambele mai ”iertătoare”.

 16. Ciprian Palici

  Tocmai ma gandesc sa imi achizitionez un Nikon D90 si nu ma pot hotara daca sa imi iau 50 1.8 sau 35 1.8 si daca sunt diferente foarte mari intre ele… adica nu se poate trage portret ok si cu 35? ( mai era si varianta de 50 1.4 dar nu stiu daca justifica banii pe un DX )

  Multumesc mult, as aprecia un raspuns care sa ma scoata din ceatza.

Leave a Reply