Tai Chi în București, pentru sănătate

Last Updated on 17/03/2024 by Radu Grozescu

Tai Chi în București ?

Sunt multe cluburi în care se predă Tai Chi în București, în diverse stiluri: Chen, Yang, etc. Multe dintre ele pun în general accent pe învățarea „taolu”-urilor școlilor respective (succesiuni de mișcări oarecum similare cu „kata” din karate, fiind vorba în principal de respectarea formei).

Alegerea clubului ar trebui să se facă după compatibilitatea cursantului cu stilul predat și în special cu instructorul.

Din păcate, de multe ori alegerea se face după adresa sălii, fiind normal să preferăm cluburile la care putem ajunge mai ușor (distanța de parcurs, metrou, posibilitatea de parcare, etc.).

Ne antrenăm în fiecare vineri de la ora 19.00 la sala de Judo din incinta Liceului Sportiv Mircea Eliade din București (fost Semănătoarea).
Liceul este situat pe cheiul Dâmboviței, vis a vis de căminele studențești din Regie, între stațiile de metrou Grozăvești și Petrache Poenaru (fost Semănătoarea).

Harta și imaginile necesare sunt la sfârșitul articolului.

Tai Chi București

Ce este Tai Chi ?

Tai Chi este o filozofie chineză extem de veche. Tai Chi inseamna Absolutul, Ultimul Adevar, Marele Principiu. Prima data este pomenit in Yijing (Cartea transformărilor).

Cursurile cu Dl. Cristian Laiber au fost reluate,
vedeți mai jos programul.

Tai Chi Chuan (pumnul supremei perfecțiuni) a luat naștere prin aplicarea filozofiei Tai Chi în artele marțiale. Tai Chi Chuan (Taiji Quan) este una dintre cele mai cunoscute arte marțiale interne (Neijia) alături de Bagua Zhang și Xing Yi Quan.

Tai Chi Chuan cuprinde 5 școli tradiționale: Chen, Yang, Sun, Wu, Wu(Hao), la care s-au adăugat și alte stiluri: Li, Wudang, Zhaobao. Toate școlile au în comun aplicarea principiilor Tai Chi, dar prezintă propriile particularități.
Mai multe detalii aici: https://en.wikipedia.org/wiki/Tai_chi

Tai Chi este în prezent predat și practicat în special pentru sănătate, deci cu execuții lente și extrem de rar ca artă marțială.

Ca exemplu de mișcare tipică, puteți viziona aici un clip cu un taolu Tai Chi simplu.
* Clipul este folosit doar ca exemplu, clubul nostru nu are nici o legătură cu producătorul sau persoana care apare în clip.

Raiden Dojo are un grup pe Facebook care este deschis și persoanelor interesate de artele marțiale tradiționale, nu doar membrilor clubului. Click aici.

Care sunt beneficiile practicii Tai Chi pentru sănătate ?

 • în China TaiChi-ul este numit si “dans de viata lunga”, oferind întârzierea efectelor îmbătrânirii
 • poate fi practicat de oricine, fără nici un fel de abilități atletice
 • este o soluție naturală pentru combaterea stresului prin deconectarea de la problemele curente
 • îmbunătățește semnificativ concentrarea și integrarea dintre minte și corp
 • prin practica unui alt tip de mișcare oferă un antrenament foarte util unor zone aproape deloc exersate prin metode clasice.

Cine poate practica Tai Chi pentru sănătate ?

Avantajul special al TaiChi-ului este faptul că poate fi practicat la orice vârstă, oricât de înaintată. Asta spre deosebire de majoritatea activităților sportive clasice, care vor fi întrerupte mai curând sau mai târziu datorită înaintării în vârstă.

Similar, putem începe practica Taiji la orice vârstă și cu aproape orice condiție fizică (excepție problemele semnificative de sănătate). Dacă avem dubii, ne vom adresa medicului înainte de începerea practicii.

Datorită ritmului lent de execuție, TaiChi-ul nu are de obicei „priză” la copii și la persoanele foarte tinere, ei fiind de obicei atrași de stilurile „externe”, mai dinamice.

Ce stil Tai Chi practicați ?

Fiind vorba de Tai Chi pentru sănătate, practicăm o combinație de Qi Gong (cu o atenție specială pe suita BaDuanJin) și Tai Chi din stilul Yang, care este cel mai „transparent” dintre stilurile principale.
Se prezintă și aplicații la majoritatea mișcărilor, dar strict pentru a sprijini dirijarea corespunzătoare a „intenției” practicantului (Yi), care va putea realiza mai bine posturile și mișcările specifice.

Interesant, vreau să vin și eu la Tai Chi în București, la o ședință de probă

Sunteți bineveniți. Vă rog să vă înscrieți aici.

De ce echipament am nevoie ?

Pantaloni comozi (ex. trening) și tricou. Dacă e iarnă, un tricou cu mâneci lungi s-ar putea dovedi potrivit, dar în general e suficient de cald pentru mâneci scurte.
Dacă aveți deja yifu, kimono, gi sau alte costume specifice artelor marțiale, le puteți folosi pe acestea.
În această sală se practică pe saltea, practicăm fie desculți, fie cu șosete, așa că nu e nevoie de încălțăminte sport.

De ce articolul e atât de sumar ?

Deoarece Tai Chi nu se învață la nivel intelectual, ci se practică.
Așa că vă invităm la sală pentru o primă ședință și a testa practic dacă vi se potrivește sau nu.

Menținerea avantajelor dobândite prin practica Tai Chi

Ideal ar fi să venim regulat la sală pentru a învăța și corecta execuția mișcărilor, iar acasă să practicăm zilnic ceea ce ne-am însușit la sală.

Totuși, deoarece o parte dintre noi nu reușim să exersăm suficient acasă, la sală se practică o paletă largă de exerciții pentru a încerca compensarea frecvenței redusă a antrenamentelor.

 Cum ajung la sală:

Se poate veni inclusiv cu metroul la stația Petrache Poenaru (fost Semănătoarea).
Sala se află între stațiile Petrache Poenaru și Grozăvești, dar e puțin mai aproape de prima.

Click pe imaginile de mai jos pentru mărire.

 • se intră pe poarta Liceului Mircea Eliade
 • se ocolește terenul de fotbal care începe chiar lângă poartă
 • se urcă la etaj pe scara exterioară.
 • atenție, nu se mai poate intra în liceu cu mașina, deci cel mai apropiat loc de parcare este în față la IDM 🙂

Ebook-uri foto:

RaduGrozescu-ro Ebooks foto

Cursuri de fotografie:


Webinare foto gratuite:

Webinare foto gratuite

6 thoughts on “Tai Chi în București, pentru sănătate

 1. Ina

  Succint si la obiect articolul, cam ce cautam. Din pacate sala unde practicati dvs. este prea departe, dar am o mare rugaminte: ce tip de Tai Chi ati recomanda dumneavoastra (eventual si un instructor/o sala, daca nu cer mult prea mult), pentru a obtine in principal echilibrare minte-spirit-corp, reducerea/eliberarea tensiunii nervoase, efecte pozitive asupra sistemului nervos. Multumim tare mult!

 2. Carmen Buchman

  Buna ziua, Radu Grozescu

  Vin si eu vineri cu voi. Am scris si pe fb dar ma inscriu si aici pentru a putea coresponda pe viitor pe e-mail.
  Multumesc!

  Carmen Buchman

Comments are closed.