Tokina 100/2.8 macro AT-X PRO D

Last Updated on 24/09/2021 by Radu Grozescu

Tokina 100/2.8 macroL.E. Tokina 100/2.8 macro ATX pro a fost înlocuit cu varianta modernizată Tokina ATX-I 100/2.8 macro.
Textul de mai jos se referă la varianta „veche”, AT-X PRO.
Este un obiectiv macro care ajunge la scara de reproducere 1:1, dedicat aparatelor full frame dar fiind perfect compatibil şi cu aparatele DSLR de format redus. Disponibil în variantele Canon şi Nikon.

Oferă o calitate excelentă a construcţiei, caracteristică tuturor obiectivelor Tokina, la un preţ foarte interesant.

Click pe imagini pentru mărire, apoi navigaţi cu săgeţile de pe tastatură.

Varianta Nikon nu are motor de focalizare încorporat, deci nu va focaliza automat decât pe aparatele Nikon care au motor de focalizare dedicat, deci DSLR-urile cu 2 rotițe de comandă, ex. D7000 și mai sus.

Calitatea optică este foarte bună, în special la diafragmele uzuale în macrofotografie unde se compară favorabil cu obiectivele macro “originale”, semnificativ mai scumpe.

Raportul maxim de reproducere este 1:1, deci se poate umple cadrul cu un subiect de 24mm lungime folosind un DSLR de format redus.

Focalizarea este rapidă pentru un obiectiv macro, dar un pic zgomotoasă, iar limitatorul de cursă îl face foarte folosibil ca teleobiectiv de utilizare generală. Diafragma cu 9 lamele oferă un aspect plăcut zonelor neclare.

Datorită calităţilor optice şi constructive la un preţ atractiv, este recomandat posesorilor de DSLR-uri de format redus sau full frame, atât pentru macro, cât şi ca teleobiectiv scurt sau ca obiectiv pentru portrete, completând foarte bine un zoom de tipul 17-50/2.8 (cum ar fi Tamron, variante Canon / Nikon).

Specificaţii:

 • Distanţa focală: 100mm
 • Diafragma: max. 2,8 / min. 32
 • Construcţie: 9 elemente / 8 grupe
 • Dist. min. de focalizare: 30cm
 • Raport reproducere: 1:1
 • Construcţie diafragmă: 9 lamele
 • Filet filtre: 55mm
 • Dimensiuni: 73 x 95,1mm
 • Greutate: 490g
 • Accesorii incluse: capace, parasolar, cutie

 


3 thoughts on “Tokina 100/2.8 macro AT-X PRO D

 1. Radu Grozescu Post author

  Cel mai bine e să întrebați la F64, deoarece din câte știu ei importă Tokina, deci e posibil să aibă o soluție și pentru service.
  Cu toate că nu am auzit despre abateri de expunere la obiectivele Tokina, dar orice e posibil.

 2. Chirila Gaftonic

  Buna . Am achizitionat acest obiectiv pe baza recomandarilor de pe internet.
  Am un Nikon D7100 si Un D90. Impreuna cu acest obiectiv de la Tokina ambele aparate supraexpun fotografia aprox cu 1 stop (cred ca asa se spune). Spun aproximativ pentru ca difera de la situatie la situatie. La partea de macro expunerea este corecta ,dar la distanta apare acest fenomen care ma cam deranjeaza. Obiectivele nikon pe care le am nu fac acest lucru. Am mai avut un sigma 17-70 Contemporary, cu care la fel nu am avut aceste probleme(in schimb am avut altele). Sunt constient ca, cu toate obiectivele apar situari in care trebuie facute ajustari la expunere ,dar nu mi se pare normal sa faci acest lucru de fiecare data.
  Nu inteleg prea bine cum face aparatul masurarea expunerii. E transmisa de obiectiv ?
  Avand in vedere experienta dumneavoastra am vrut sa va intreb : stiti cumva daca acest lucru se poate remedia intr-un service pentru obiectiv ? Va intreb pe dumneavoastra avand in vedere ca service Tokina nu avem in Romania si la explicatii in limba engleza ma descurc mai greu.
  Multumesc pentru timpul dumneavoastra.

  Chirila G.
  Tg Mures

Leave a Reply