Obiectivele Tamron pentru DSLR-uri

Last Updated on 24/09/2021 by Radu Grozescu

Materialul va fi refăcut pentru a cuprinde și obiectivele mai recente, inclusiv dedicate aparatelor mirrorless.

Tamron este unul dintre cei mai importanţi fabricanţi independenţi de obiective, alături de Tokina şi Sigma, iar obiectivele Tamron pentru DSLR-uri reprezintă de multe ori o alternativă interesantă la obiectivele “originale”.

Obiective Tamron pentru aparatele “Full frame”

Obiective Tamron pentru aparatele de format redus

Abrevierile Tamron

Compatibilitate:

Tamron oferă o gama largă de obiective şi convertoare pentru cele mai răspândite marci de DSLR-uri: Canon, Nikon, Pentax, Sony-Minolta (enumerarea este în ordine alfabetică).

Exista două linii de obiective, Di – dedicate aparatelor pe film şi digitale “Full frame” care sunt compatibile şi cu DSLR-urile de format redus şi Di II, dedicate aparatelor digitale cu senzori APS-C, cu factor de crop 1,5 – 1,6.

Tamron şi-a înnoit o bună parte din gama de obiective, introducând motoare de focalizare în unele obiective dedicate Nikon pentru a le face compatibile la AF cu DSLR-urile Nikon care nu dispun de motor AF în cameră.

Construcţie, dimensiuni şi greutate:

La Tamron există o preocupare constantă pentru micşorarea dimensiunilor obiectivelor şi a greutăţii acestora.

Zoom-urile 17-50/2.8 şi 28-75/2.8 sunt incredibil de mici şi de uşoare pentru plaja de focale şi luminozitatea 2.8 constantă.

Tamron reuşeste micşorarea dimensiunilor obiectivelor faţă de cele cu caracteristici echivalente ale altor fabricanţi prin utilizarea sticlelor speciale în design-ul şi construcţia obiectivelor, vedeţi seriile XR.

Scăderea greutăţii se obţine prin folosirea sistematică a policarbonatului în locul metalului în toate cazurile posibile. Baioneta este însă realizată din metal la toate obiectivele prezentate, încă nu a apărut nici un Tamron cu baioneta de plastic.

Construcţia obiectivelor Tamron este foarte îngrijită şi suficient de solidă pentru utilizare normală. Cu toate că teoretic policarbonatul rezistă la şocuri mai bine decât metalul, care se poate îndoi, este totuşi bine să vă purtaţi frumos cu ele.

Practic toate obiectivele Tamron se livrează cu parasolare dedicate cu prindere pe baionetă, multe dintre ele în formă de petale pentru a oferi efectul maxim de protecţie.

Calitatea imaginii:

Majoritatea obiectivelor Tamron prezentate aici oferă o calitate foarte bună a imaginii. Zoom-urile cu luminozitatea 2.8 oferă rezultate foarte bune începând de pe la diafragma 4, excelente la 5.6.

Cele două obiective macro se compară favorabil din punct de vedere optic cu orice obiectiv macro al celorlalţi fabricanţi independenţi, iar la anumite diafragme şi scări de reprodurere, cu orice obiectiv macro.

Luminozitatea:

Tamron oferă câteva zoom-uri cu luminozitatea 2.8 care este standard şi pe zoom-urile profesionale oferite de fabricanţii de aparate.

Acestea sunt foarte apreciate de amatorii avansaţi şi profesionişti deopotrivă pentru posibilităţile pe care le deschid atât pentru fotografierea în lumina slabă cu timpi de expunere decenţi cât şi pentru posibilitatea de a realiza o mai bună separaţie de planuri folosind profunzimea selectivă.

La fel, obiectivele macro au o luminozitate similară cu oferta existentă între celelalte obiective macro de pe piaţa.

Preţul şi raportul calitate/preţ:

Toti fabricanţii independenţi încearcă să ofere obiective “echivalente” cu cele originale la preţuri sensibil mai mici, iar Tamron nu face excepţie.

Multe dintre obiectivele interesante Tamron, în special zoom-urile luminoase cu aspiraţii profesionale şi obiectivele macro sunt disponibile la aproximativ jumătate din preţul unui obiectiv profesional Canon sau Nikon.

Este adevărat ca din mai multe puncte de vedere diferenţa de preţ este justificată dar dacă luăm în calcul doar performanţele optice, obiectivele Tamron oferă un raport calitate / preţ extrem de atrăgător.

Nu voi trece în revistă toată gama de obiective Tamron ci doar cele care mi-au atras atenţia prin caracteristicile lor interesante.

În special nu mă voi referi la categoria “super-zoom” decât în trecere deoarece nu am nici o experienţă cu acest tip de obiective, cu toate că se pot dovedi foarte atractive pentru anumite utilizări.

Obiective Tamron pentru aparatele “Full frame”

Obiective Tamron pentru aparatele de format redus

Abrevierile Tamron


3 thoughts on “Obiectivele Tamron pentru DSLR-uri

  1. Irinel Popescu

    Ok. Catre acela ma voi orienta…acum trebuie sa scap de proaspatul d3000 (8 zile :((( )si sa-mi iau D3100 ca din nestiinta nu am sesizat ca al meu nu filmeaza…si am constatat astazi cand fiul meu facea trasnai ca nu am cu ce sa-l filmez :))).

    Oricum acela va fi obiectivul la care ma orienta.Sper sa fie pe stoc la f64.
    Multumesc incaodata.

  2. Radu Grozescu Post author

    Unul dintre cele mai „lăudate” superzoom-uri ale momentului este Tamron 18-270 VC, deci ati putea să-i aruncati o privire 🙂

    Este usor, mic, plajă focală foarte foarte mare, stabilizare, filet de filtre de 62mm, se livrează cu parasolar dedicat.

    Mă gândesc să-mi iau si eu unul pentru un Nikon D5100 pe care mi l-am achizitionat recent pentru seminariile Nikon DSLR 🙂

    Un astfel de superzoom, împreună cu un obiectiv fix luminos cum este Nikon 35/1.8 (pe care îl am deja) este mai mult decât suficient pentru fotografie de vacantă, hobby, etc.

  3. Irinel Popescu

    Per total tinad cont ca nu-mi permit la ora actuala un obiectiv Nikon…este mai recomandabil Tamron decat Sigma (ma refer la obiective gen 20-200). Sau ca sa fiu mai subiectiv ce-mi recomandati sa-mi iau tinad cont ca vreau ceva care sa fie ,,universal” si nou…nu agreez S.H.
    Va multumesc anticipat pt raspuns.

Leave a Reply