FotoClass – Revistă de cultură fotografică

Last Updated on 09/04/2022 by Radu Grozescu

Revista FotoClass este un proiect media realizat de F64Studio şi este o revistă menită a răspunde intereselor pasionaţilor de fotografie de toate nivelurile, de la utilizatorii de aparate compact la cei care preferă trusele DSLR.

Toate ediţiile pot fi citite online !!!

Revista are şi o prezenţă online prin situl www.FotoClass.ro, unde veţi găsi şi o secţiune în care răspunde întrebărilor dumneavoastră privind orice temă legată de fotografie.

Acolo sunt aşteptate idei şi sugestii despre subiectele care vă interesează şi vi se oferă posibilitatea de a deveni colaboratori ai revistei, prin trimiterea de informaţii şi articole însoţite de fotografii.


Revista FotoClass 7

Acest număr al revistei FotoClass cuprinde review-uri ale unor aparate extrem de tentante, chiar dacă nu fac parte din categoria DSLR-urilor: Fujifilm X 100 testat de Vlad Eftenie, Nikon 1 V1 şi Olympus E-P3.

În continuare ne ocupăm de obiectivele fixe luminoase. Dintre acestea am selectat 21 dintre cele mai cunoscute opţiuni cu focale între 24 şi 135mm, de la accesibilele variante 50/1.8 la performantele 85/1.4.

Dosarul ediţiei este despre expunere, de la modurile de măsurare la timp de expunere, diafragmă, sensibilitate, conţinând şi idei practice pentru expunerea corectă la fotografierea de portrete, peisaje, sport, interioare.

Ghidul foto prezintă modurile principale de lucru şi procedurile de setare pentru blitz-urile dedicate, la care se adaugă o colecţie de accesorii destinate acestora, în principal pentru modificarea calităţii luminii.

Rubrica Making of este bazată pe un Fashion shooting la D-Studio cu Dragoş Borcănea, care ne prezintă soluţii de iluminare cu blitz-uri de studio Elinchrom.

Breviarul vă pregăteşte pentru experienţa unui shopping la noul magazin F64 prezentând o serie de imagini în care am surprins doi clienţi care îşi fac cumpărăturile de Crăciun, apoi trece în revistă o serie de dispozitive de declanşare a aparatului prin telecomandă, de la cablu la kit-ul radio şi câteva sfaturi despre întreţinerea şi încărcarea corectă a acumulatorilor.

La realizarea acestei ediţii au colaborat: Dragoş Borcănea, Vlad Eftenie, Octavian Manolescu, Cristian Simionescu, Cristian Uba. Coordonator: Radu Grozescu

21 obiective luminoase cu focală fixă

Expunerea – „piatra unghiulară” în fotografie

Proceduri de setare pentru blitz-urile dedicate

Cum întreţinem acumulatorii pentru… viaţă lungă

Nikon 1 V1


Revista FotoClass 6

Acest număr al revistei FotoClass cuprinde o serie de review-uri ale celor mai interesante aparate apărute în ultimul timp: Canon 60D testat de Alex Şerban, Nikon D7000, Canon G12 de Rafi Gheorghiţă, Sony A55 de Cristian Simionescu.

Prezentarea diverselor categorii de obiective a ajuns la zoom-urile tele din care am selecţionat 16 dintre cele mai interesante opţiuni, în toate palierele de preţ şi capabilităţi.

Dosarul ediţiei este despre sistemul Lensbaby care permite obţinerea unei mari varietăţi de efecte creative şi care s-a lărgit recent cu câteva opţiuni interesante atât pentru fotografie cât şi pentru video. Sunt trecute în revistă toate obiectivele şi blocurile optice disponibile deoarece majoritatea acestora sunt interschimbabile.

Ghidul foto prezintă tehnica macrofotografiei cu inele de extensie care permit obţinerea de rapoarte de mărire supraunitare folosind un simplu obiectiv 50/1.8. AF.

Fine tuning cu Spyder LENSCAL ne asigură că vom obţine întotdeauna maximum de performanţă de la obiectivele noastre.

Breviarul explică: de ce fotografia nocturnă de bună calitate cu aparate compact este la îndemână dacă respectăm câteva reguli simple; utilizarea filtrelor de polarizare, de la peisaj şi arhitectură la interioare şi fotografie de produse; rezolvarea tuturor calculelor legate de profunzime folosind un simplu calculator mecanic, ExpoAperture II.

Portofoliul acestui număr este semnat de fotojurnalistul Andrei Pungovschi.

La realizarea acestei ediţii au colaborat: Rafi Gheorghiţă, Octavian Manolescu, Bogdan Marcu, Andrei Pungovschi, Cristian Simionescu, Alex Şerban. Coordonator: Radu Grozescu

Zoom Tele

LENSBABY un sistem optic pentru perspective creative

Autofocus fine-tuning cu Spyder Lenscal

Utilizarea filtrelor de Polarizare

Ce conţine o trusă standard de întreţinere a camerei DSLR?

Nikon D7000


Revista FotoClass 5

Acest număr al revistei FotoClass cuprinde o serie de review-uri de aparate din care amintim Canon 1D IV realizat de Bogdan Tronac, Sony A450 de Sorin Voicu, Nikon P100 de Dan Pop.

Formatul micro 4/3 dispune deja de un aparat abordabil dar cu caracteristici avansate Olympus E-PL1, iar Nikon a lansat recent un compact performant pentru fotografii pretenţioşi, P7000.

Din categoriile de obiective ne-am oprit asupra zoom-urilor superangulare, din care am ales 12 dintre cele mai interesante modele, atât ”originale” cât şi din oferta fabricanţilor independenţi.

Sunt prezentate atât tehnicile de exploatare cât mai eficientă a calităţilor speciale ale obiective cât şi capcanele care trebuie evitate în utilizarea lor.

Dosarul ediţiei este dedicat fotografiei cu flash-uri dedicate şi prezintă tehnicile şi echipamentul necesar pentru fotografierea cu un flash şi cu lumini multiple în diverse situaţii, de la portrete la produse şi evenimente.

Ghidul foto prezintă cardurile de memorie şi dispozitivele mobile pentru descărcarea în teren a imaginilor digitale.

Fotografia de portret în studio este ilustrată de Simion Buia cu imagini dintr-un workshop complet care a tratat, spre mulţumirea participanţilor, de la relaţia cu modelul până la tehnicile de iluminare.

Notele de călătorie sunt semnate de Răzvan Savaliuc care a făcut fotografie subacvatică cu un Canon G10, şi Mugur Mihăiţă care ne descrie un interesant periplu european, realizat folosind exclusiv trenurile.

La realizarea acestei ediţii au colaborat: Simion Buia, Mugur Mihăiţă, Dan Pop, Răzvan Savaliuc, Bogdan Tronac, Sorin Voicu

Revista Foto Class este un proiect media realizat de F64Studio ©2010 – Toate drepturile rezervate. ISSN 2068 – 8598

Zoom Wide

Blitz-uri TTL

Stocarea fişierelor foto-video: alegerea şi utilizarea dispozitivelor tehnice

Olympus E-PL1Nikon P7000


Revista FotoClass 4

Acest număr al revistei FotoClass cuprinde o serie de materiale destinate pasionaţilor de fotografie care doresc să-şi achiziţioneze primul DSLR, începând cu prezentările de aparate entry-level Canon 1000D, Nikon D3000, Sony A230, la care se adaugă zoom-urile standard, acestea fiind primele care captează interesul fotografilor.

Dintre aparatele mirrorless cu obiective interschimbabile care câştigă din ce în ce mai mult teren, atât din zona compactelor cât şi din cea a DSLR-urilor, vă prezentăm noul Samsung NX alături de un review Olympus E-P2 realizat de Cosmin Bumbuţ.

Celor care doresc un aparat versatil şi capabil, în special pentru fotografia de călătorie, dar care nu presupune obiective interschimbabile, le-am pregătit un articol despre modelul bridge Fujifilm Finepix S200EXR.

Dosarul ediţiei este consacrat unui subiect de interes pentru majoritatea fotografilor, redarea culorilor în fotografia digitală, completat cu un articol excelent documentat despre calibrarea monitorului.

Pasionaţii de fotografie wildlife au la dispoziţie un ghid de fotografie de păsări semnat de Bogdan Tronac, cei preocupaţi de still-life, un making of cu Mircea Savu, iar fotografii de studio vor urmări cu plăcere incursiunea într-un worksop de fotografie de nud susţinut de Cosmin Gogu.

La acestea se adaugă notele de călătorie în Antarctica ale exploratorului David Neacşu, însoţite de imagini realizate în condiţii extreme.

Zoom standard

Balansul de alb – armonia cromatică

Nikon D3000Samsung NX 10FujiFilm S200 EXR


Revista FotoClass 3

Agenda: Canon EOS-1D Mark IV – noul campion, Olympus E-P2, Evoluţii în categoria elită – Leica M9 / Leica X1, Ofensiva Mamiya/Phase One, Noi obiective DSLR Nikon 70-200 + 300/2.8 + TC-20E III 2x, Nikon D3s în spaţiu, Canon EOS off road experience

DSLR-uri: Canon 7D de Rafi Gheorghiţă, Nikon D3s de Costas Dumitrescu, Sony A850 de Florin Andreescu.

Micro 4/3: Panasonic GF1 / GH-1 – standarde DSLR pentru calitatea imaginii, cu toate avantajele dimensionale şi de greutate caracteristice formatului Micro 4/3

Compact: două aparate din clasa „pour les connaisseurs”, Canon G11 şi Canon S90

Obiective – 10 modele de obiective macro pentru DSLR-uri şi micro 4/3, în toate palierele de preţ.

Dosar: Cum fotografiem în sezonul alb. Iulian Cozma şi Andy Huidan vă oferă soluţii pentru fotografierea de peisaje, sporturi de iarnă şi portrete.

Ghid: Alegerea şi utilizarea trepiedelor, 37 de trepiede foto / video grupate în 7 categorii.
Teleobiective catadioptrice – aplicaţii în fotografia wildlife, de Doru Panaitescu

FotoFilm: Sistemul Zeiss, aparatele Zeiss Ikon şi gamele de obiective Zeiss pentru rangefindere şi DSLR-uri

În rubrica “Making of” îl veţi putea vedea pe Cosmin Gogu fotografiind portrete în studio  iar “Notele de călătorie“îi aparţin lui Brad Florescu, cu imagini din Indonezia.

Obiective Macro

Obiectivele Zeiss

Cum fotografiem în sezonul alb


Revista FotoClass 2

Dedicat fotografiei de călătorie, numărul 2 al revistei FotoClass vă oferă, pe lângă prezentări ale noilor DSLR-uri cu filmare Canon 500D şi Nikon D5000, obiective superzoom, un articol despre Olympus E-P1, iar în zona bridge şi compact Canon SX-1, Nikon P90 şi Samsung WB500.

Pentru amatorii de imagini extreme sunt prezentate camerele foto-video GoPro Hero şi ochelarii de scufundare Liquid Image.

Dosarul ediţiei cuprinde idei pentru portrete şi peisaje, un articol despre fotografia de stradă şi argumente pentru utilizarea în călătorii a unui aparat compact, sau a unui DSLR.

Ghidul de fotografie panoramică este completat de modul de alcătuire a truselor pentru aparate compact, bridge şi DSLR, cu o descriere a accesoriilor necesare pentru o deplasare fotografică de succes.

Pentru pasionaţii fotografiei pe film există articole despre aparatele şi obiectivele Voigtländer şi un ghid de developare a filmelor alb-negru.

În ton cu tema centrală a revistei, rubrica Portofoliu prezintă un set de fotografii din Cuba.

Sistemul de obiective Voigtländer

20 de repere pentru peisaje memorabile

Ce aparat alegem pentru voiaj – compact sau DSLR?


Revista FotoClass 1

În primul număr al revistei veţi găsi prezentări de aparate DSLR: Canon 50D, Nikon D300, Olympus E-30, aparatul din clasa compact Canon G10, un material despre alegerea obiectivelor.

Dosarul ediţiei prezintă posibilităţile de iluminare în locaţie cu flash-uri de reportaj şi o serie de accesorii dedicate acestora, iar în rubrica Ghid practic este prezentată fotografia nocturnă urmată de un amplu material dedicat metodelor de curăţare a senzorului la aparatele DSLR.

Cuprinsul este completat de o prezentare a unei şedinţe foto cu Nikon D3x şi de un set de fotografii realizate în Madagascar.

Alternative la obiectivul „de kit”

Iluminare creativă cu flash-uri de reportaj


5 thoughts on “FotoClass – Revistă de cultură fotografică

  1. Valter

    Din categoria o poza face cat o mie de cuvinte, aceasta pagina inlocuieste cu brio o multime de reviewuri si tutoriale.Mi-a placut in mod deosebit modul de rulare si zoom al revistei.
    Multumesc,felicitari si la cat mai multe.

  2. Seremi

    Ultimul număr este disponibil aici. Deci daca dau click downlaodez ultimul numar ?

    Si gata nu se maiface niciun numar, este ultimul ?

    Sau ati vrut sa scrieti , CEL MAI RECENT ???

Leave a Reply