Lensbaby Composer – obiectiv cu focalizare selectivă pentru efecte speciale

Last Updated on 24/09/2021 by Radu Grozescu

Lensbaby composer

L.E. Lensbaby Composer a fost înlocuit între timp de Composer pro apoi de alte variante mai moderne. Din păcate și prețul a fost „actualizat” ajungând la valori destul de mari pentru un obiectiv destul de dificil de utilizat în condițiile în care se poate obține un efect asemănător efect din software.

Lensbaby Composer este un obiectiv cu focalizare selectivă destinat aparatelor reflex (SLR), atât pe film cât şi digitale.

Uşurinţa cu care se pot realiza efecte speciale direct la fotografiere îl recomandă pentru o largă serie de aplicaţii: portrete, nunţi, macro, peisaj şi pentru multe alte cazuri în care doriţi să va încercaţi creativitatea.

Lensbaby Composer – Specificaţii:

 • Distanţa focala: în jur de 50mm
 • Diafragma maximă: f/2.0
 • Alte diafragme disponibile: 2.8, 4.0, 5.6, 8.0 – cu discuri
 • Construcţie: dublet de sticla optică, tratat antireflex, sticlă cu indice mare de refracţie, dispersie joasă
 • Distanţa minimă de focalizare: 0.30m
 • Filetul de filtre şi accesorii: 37mm
 • Dimensiuni: 57 x 64mm
 • Greutate: 105g
 • Nu comunică electronic sau mecanic cu aparatul

Lensbaby Composer este disponibil într-o mare varietate de monturi: Nikon F, Canon EF, Canon FD, Sony Alpha (Minolta Maxxum), Minolta manual focus, Pentax K, Leica R, Olympus 4/3rds, Olympus OM, Contax/Yashica, 42mm screw mount, astfel încât îl veţi putea găsi pentru practic orice aparat reflex, fie pe film, fie digital.

Obiectivul vine cu un capac de metal pe filet de 37mm, capac de montură, 4 discuri pentru diafragmă într-o cutie specială şi un “Lenspen™” pentru înlocuirea rapidă a acestor discuri. Sunt disponibile şi adaptoare Wide, Tele şi Macro cu care puteţi să extindeţi posibilităţile de utilizare ale Lensbaby Composer.

Lensbaby Composer – Construcţie:

Obiectivul are o construcţie foarte simplă şi solidă, fiind alcătuit din două flanşe, una pentru montură, cealaltă cuprinzând blocul optic, unite de un cilindru de plastic flexibil. Deasupra blocului optic este montat un dispozitiv magnetic pentru susţinerea discurilor de diafragmă. Filetul de 37mm permite montarea eventualelor accesorii.

Lensbaby Composer este unic datorită corpului flexibil care permite înclinarea şi deplasarea blocului de lentile faţă de film sau captorul digital.

Montura este pur mecanică, servind doar pentru ataşarea obiectivului la aparatul de fotografiat, deci nu comunică nici un fel de informaţii către aparat.

Construcţia obiectivului este extrem de solidă, şi datorită faptului că nu există piese în mişcare ar trebui să fie practic indestructibil în afara unor şocuri foarte puternice care sunt foarte improbabile în cazul unei utilizări obişnuite.

Lensbaby nu are inel de focalizare, aceasta se face prin întinderea sau comprimarea corpului obiectivului. Diafragma se modifică prin înlocuirea discurilor. Dispozitivul magnetic folosit pentru a le susţine este foarte bine realizat şi permite schimbarea cu uşurinţă a acestora. Datorită construcţiei, elementul frontal este bine protejat de lumina nedorită, astfel că utilizarea unui parasolar nu este necesară.

Lensbaby Composer – Utilizare:

Caracteristica unică a obiectivului Lensbaby este redarea unei zone de maximă claritate, înconjurată de o zonă din ce în ce mai neclară. Diametrul zonei de claritate este determinat de diafragma folosită, crescând cu închiderea diafragmei. La diafragmele mai închise se observă, după cum era de aşteptat, şi o creştere a calităţii imaginii în zona de claritate.

Datorită corpului flexibil, zona de claritate poate fi deplasată în cadru prin înclinarea părţii frontale a obiectivului pentru a permite compoziţii descentrate şi alte efecte creative. Corpul Lensbaby Composer este suficient de flexibil pentru a vă permite atât înclinări cât şi deplasări paralele (tilt / shift), chiar şi simultan.

Lensbaby Composer este un obiectiv proiectat initial pentru aparatele cu film, astfel că va funcţiona şi pe orice DSLR, indiferent de mărimea captorului.

Distanţa focală declarată în documentaţie este în jur de 50mm, mie mi s-a părut mai aproape de 55mm, ceea ce face din Lensbaby Composer un obiectiv normal pe aparatele full frame şi un obiectiv de portret (echiv. 80mm) pe aparatele digitale de format redus.

Am testat Lensbaby Composer pe un aparat Fuji S3 Pro, care este bazat pe un corp Nikon iar captorul este DX, cu un factor de multiplicare de 1.5. Realitatea este că am preferat Lensbaby cu factorul de multiplicare datorat aparatului deoarece majoritatea celor mai interesante aplicaţii ale acestui obiectiv sunt la portrete şi fotografie de aproape, unde o distanţa focala de 80mm este foarte potrivită.

Obiectivul este destul de mic, dar flanşa anterioară este suficient de proeminentă pentru a permite manevrarea lui cu uşurinţă. Cea mai simplă modalitate este să folosiţi ambele degete arătatoare (manevra este decrisă şi în manualul de utilizare) atât pentru focalizare cât şi pentru înclinarea obiectivului în vederea obţinerii efectelor pe care le doriţi.

Efectele pot fi apreciate cu suficientă acurateţe în vizorul aparatului, şi deoarece utilizarea obiectivului se face la diafragma de lucru veţi avea o idee destul de apropiată de rezultatul final.

Lensbaby Composer este un obiectiv foarte potrivit pentru o largă serie de utilizări:

Portrete:

 • puteţi să mutaţi zona de claritate pe o mică porţiune a feţei, cum ar fi ochii, iar în cazuri extreme pe un singur ochi.
 • folosind un Lensbaby puteţi obţine cu uşurinţă fundaluri neclare datorită construcţiei speciale a obiectivului. Aceasta uşurează fotografierea deoarece nu mai trebuie să acordaţi aceeaşi atenţie alegerii fundalului.
 • puteţi obţine portete interesante cu subiecte obişnuite 🙂

Nunţi:

 • toate consideraţiile de la portrete se aplică şi aici, subliniate.
 • nunţile reprezintă subiectul ideal pentru efecte clar-neclar
 • veţi putea să obţineţi imagini unice – doar imaginaţi-vă o combinaţie între rochia de mireasă, buchetul miresei, albastrul cerului şi verdele vegetaţiei fotografiate cu un Lensbaby Composer

Fotografie de aproape:

 • manevrând corespunzător corpul obiectivului veţi putea înclina planul de claritate astfel încât să obţineţi efectele creative dorite.
 • astfel, veţi putea obţine imagini spectaculoase cu subiecte surprinzător de comune.

Fotografie în lumina existentă:

 • având o diafragmă maximă de 2.0, Lensbaby poate fi utilizat pentru portrete în lumina ambiantă, imagini de nuntă din biserică, peisaje în lumină foarte slabă.
 • un alt avantaj este c[ efectul Lensbaby poate masca eventualele mişc[ri ale camerei sau subiectului.

Lensbaby Composer – Calitatea imaginii:

Lensbaby Composer oferă o imagine surprinzător de bună în centru, probabil datorită dubletului de sticlă optică, tratat antireflex, sticlă cu indice mare de refracţie şi dispersie joasă declarat de fabricant. În afara zonei de claritate, efectul de neclaritate este foarte plăcut redat, fără îndoială şi datorită diafragmelor perfect circulare folosite.

Pentru primele utilizări, aş recomanda folosirea unor diafragme moderate, 4 sau 5.6 deoarece la diafragmele deschise efectele sunt destul de greu de controlat în absenţa unei experienţe în folosirea Lensbaby.

De fapt, controlul complet manual asupra corpului obiectivului care trebuie “forţat” în pozitia necesară face ca fiecare imagine realizată să fie “unică” prin aceasta înţelegând că este aproape imposibil să obţineţi imagini identice utilizând acest obiectiv.

Lensbaby Composer – Concluzie:

Lensbaby Composer este un obiectiv binevenit în trusa fotografului de portrete şi nunţi, oferind posibilitatea de a obţine cu uşurinţă imagini unice. Dar aceasta unicitate face ca Lensbaby să nu poată să înlocuiască nici un alt obiectiv din arsenalul vostru.

Dacă veţi persevera experimentând, veţi fi răsplătiţi cu imagini de mare impact vizual, iar dacă sunteţi profesionist sau vindeti doar ocazional imagini, vă veţi surprinde în mod plăcut clienţii cu imaginile astfel realizate.

Preţul: comparat cu orice obiectiv sau zoom pe care merită să-l folosiţi preţul său este foarte favorabil.

Calitatea imaginii: Lensbaby este foarte clar în centru, iar datorită trecerii marcate între clar şi neclar impresia de claritate este intensificată.

Luminos: dacă folosiţi zoom-uri 3.5-4.5 veţi aprecia în mod sigur un obiectiv de efecte speciale care poate fi folosit la diafragma 2, şi poate veţi pune pe lista de cumparaturi şi un Nikon 50/1.8, un obiectiv mic, uşor, care oferă o claritate foarte bună şi care e singurul obiectiv al cărui preţ este în vecinatatea preţului Lensbaby.

Mic şi uşor
: când veţi începe să-l utilizaţi mai des, veţi vedea ca nici nu îl veţi “simţi” în geantă.

Mai multe informaţii: F64 Studio


Leave a Reply