Acumulatorii MAHA Imedion – o alternativă utilă

Last Updated on 24/09/2021 by Radu Grozescu

Acumulatorii NiMh se folosesc în general în flash-uri şi în unele aparate digitale, în ambele cazuri fiind necesari curenţi mari şi o capacitate cât mai bună.

Acumulatorii Ni-Mh se găsesc în doua variante: cei clasici, cu capacitate mare (până la 2700-2900 mAh) dar cu neplăcutul obicei de a se descărca singuri chiar fără să fie folosiţi, şi cei cu descărcare lentă dar cu capacitate ceva mai mică (2000-2100 mAh).

La o analiză mai atentă, diferenţa de capacitate nu este chiar atât de mare, în special dacă ne orientăm după utilizarea în situaţii reale. Eu folosesc acumulatori NiMh în format AA în special în flash-uri dar şi în unele sisteme radio.

În mod normal pentru fiecare flash sau aparat am două rânduri de acumulatori, unul instalat şi unul de rezervă. Este esenţial ca cele două rânduri de acumulatori să fie încărcate în momentul utilizării.

În cazul utilizării acumulatorilor clasici este bine ca înainte să plecăm la fotografiat să-i încărcăm pentru a fi siguri ca sunt la capacitatea maximă. Aceasta poate duce la o uzură prematură a acumulatorilor, prin încărcări repetate care nu sunt urmate de descărcare, dar sacrificiul merită pentru siguranţa pe care ne-o oferă de a nu ne trezi cu acumulatorii descărcaţi în timpul unei şedinţe foto.

Însă acumulatorii cu descărcare lentă pot fi “rulaţi”astfel: în general la sfârşitul şedinţei foto nu au fost folosiţi decât acumulatorii deja instalaţi la plecare. Acestia sunt puşi la încărcat şi devin acumulatori de rezervă, în timp ce cei de rezervă se instalează în flash-uri şi aparate.

În acest fel avem în permanenţă acumulatori rezonabil de încărcaţi iar acumulatorii parcurg cicluri regulate de încărcare – descărcare într-un număr egal, mai puţin în cazurile în care se folosesc toţi acumulatorii la o şedinţă foto.

Acum folosesc o combinaţie de acumulatori Eneloop 1900 mAh şi MAHA Imedion 2100 mAh pentru toate echipamentele care se alimentează cu acumulatori NiMh.

Acumulatorii MAHA Imedion sunt acumulatori cu descărcare lentă, 1,2 V, 2100 mAh, şi pot fi încărcaţi cu orice încărcător de calitate pentru acumulatori Ni-MH, personal folosesc încărcătoare MAHA F-401 şi MAHA 801 D.

Am testat 4 seturi de acumulatori Imedion folosind un încărcător – analizor profesional cu 4 canale MAHA MH-C9000:

– la descărcarea (în curent de 500 mA) acumulatorilor abia desigilati am obţinut o capacitate medie de 1780 mAh, deci aprox. 85% din capacitatea nominală, exact după afirmaţiile producătorului.

– prin aplicarea procedurii “break-in” am obţinut o capacitate medie de 2100 mAh, chiar valoarea nominală, un rezultat excelent pentru acumulatori aflaţi la primul ciclu de încărcare descărcare.

– prin aplicarea procedurii “refresh and analize” în loc de “break-in” (care durează cam mult 🙂 am obţinut o medie de 2050, excelent pentru primul ciclu de încărcare / descărcare.

În urma acestor teste, atât acumulatorii principali cât şi cei de back-up sunt acum MAHA Imedion, folosind Sanyo 2700 doar când e nevoie de capacitate mare, dar pe aceştia îi încarc înaintea şedinţei foto.

Leave a Reply